Dnevnici pacijenata na odjelima intenzivne skrbi - što je to?

 
 
Slika Glavni Urednik
Dnevnici pacijenata na odjelima intenzivne skrbi - što je to?
napisao/la Glavni Urednik - Utorak, 3 Ožujak 2020, 08:50
 




Dnevnike pacijenata prvi su puta predstavile medicinske sestre 1980-ih u Danskoj. Dnevnici pacijenata daju zapis događaja tijekom njihova boravka na odjelu intenzivne skrbi. 

Slijedeći dizajn vremenske trake, dnevnici pružaju uvid u aktivnosti koje su se događale s pacijentom, od prijema pacijenta na odjel intenzivne skrbi do svakodnevnih aktivnosti koje se obavljaju oko pacijenta. 

Dnevnici su namijenjeni svakom pacijentu ponaosob, a sama struktura dnevnika može biti unaprijed definirana. Dnevnike pacijenata mogu pisati članovi obitelji i zdravstveno osoblje.

Za većinu pacijenata sjećanja na boravak na odjelu intenzivne skrbi nije ugodno i nemaju jasnu sliku što se događalo s njima. Cilj dnevnika je pacijentu omogućiti informativnu sliku događaja na odjelu intenzivne skrbi. 

Također se preporučuje korištenje dnevnika članovima obitelji kako bi pospješili proces ozdravljenja. U obiteljima koje su pisale dnevnike, zapaženi su izrazito niski simptomi posttraumatskog stresa u razdoblju od 12 mjeseci nakon boravka člana njihove obitelji na odjelu intenzivne skrbi.

U Francuskoj je proveden intervju s 32 obitelji pacijenata koji su boravili na odjelima intenzivne skrbi. Namjera je bila utvrditi iskustva obitelji i zdravstvenog osoblja vezana uz pisanje dnevnika pacijenata. 

Nakon prikupljenih podataka identificirana su glavna područja u kojima su dnevnici pacijenata unaprijedili komunikaciju između pacijenta, članova obitelji i zdravstvenog osoblja. 

Dnevnik je sudjelovao kao izvor pouzdanih informacija o zdravstvenom stanju pacijenta tijekom njegova boravka na odjelu intenzivne skrbi. 

Također, omogućio je blisku vezu pacijenta s obitelji jer je s jedne strane obitelj dobivala informacije o stanju pacijenta, a s druge strane pacijent je imao potporu obitelji koja je doprinosila bržem oporavku. 

Dnevnici pacijenata doprinose poboljšanju odnosa zdravstvenog osoblja i obitelji.  

U zaključku se navodi kako dnevnici pacijenata služe kao vektor koji spaja pacijenta, obitelj i zdravstveno osoblje u jednu priču.

Medicinske informacije koje su upisivali liječnici i medicinske sestre, članovi obitelji istaknuli su kao poveznicu u boljem razumijevanju stanja svog člana obitelji.


Članak uredila: Ines Dobrić