Kampanja "Zaustavimo sepsu"

 
 
Slika Glavni Urednik
Kampanja "Zaustavimo sepsu"
napisao/la Glavni Urednik - Četvrtak, 20 Travanj 2017, 09:26
 
HDMSARIST u borbi protiv sepse kroz kampanju "Zaustavimo sepsu" 




Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije pristupilo je u ožujku 2014. godine najvećoj organizaciji za borbu protiv sepse – Global Sepsis Alliance (GSA). Sljedeći korak bio je potpisivanje World Sepsis Declaration (WSD), čime su se obvezali na aktivno sudjelovanje u borbi protiv sepse. Svjetski cilj je povećati javnu i profesionalnu svijest o sepsi koja je postala problem globalnih razmjera te pokušati svojim aktivnostima doprinijeti smanjenju broja oboljelih i umrlih od sepse. Značajan je podatak da svake 3-4 sekunde jedna osoba umre od sepse! Javnost je vrlo slabo upoznata s terminom sepsa i općenito njenim prvim znakovima i simptomima, dok u bolnicama zdravstveni profesionalci nisu upućeni u podatak da je sepsa 2010. godine proglašena hitnim stanjem i da se njezino liječenje mora započeti unutar sat vremena!

Incidencija sepse je u drastičnom porastu u posljednjem desetljeću, te potaknuto tim činjenicama društvo je počelo sa svojim aktivnim djelovanjem po pitanju sepse. Unutar društva HDMSARIST, Povjerenstvo za intenzivnu skrb pokrenulo je kampanju  „Zaustavimo sepsu“. Voditeljica kampanje Jelena Slijepčević je uz svoje članove Povjerenstva uspjela organizirati mnogostruke akcije i provesti mnoge ideje kako bi utjecali na povećanje javne svijesti o sepsi, te kako bi zdravstveni profesionalci problem sepse shvatili ozbiljnije te ju na vrijeme prepoznali i počeli s liječenjem. 

Najznačajnije postignuće koje je provedeno u kampanji zasigurno je obilježavanje Svjetskog dana sepse koje se provodi 13. rujna svake godine. Na taj dan medicinske sestre HDMSARIST-a u suradnji s liječnicima Hrvatskog društva za anesteziologiju i intenzivno liječenje (HDAIL) provode jedan dan na glavnom trgu grada Zagreba i druže se s građanima tako da ih educiraju o prvim simptomima i znakovima sepse, dijele im brošure o sepsi, odgovaraju na pitanja itd.

Osim druženja s građanima, Svjetski dan sepse obilježava se i na KBC-u Zagreb, pod pokroviteljstvom KBC-a i Ministarstva zdravstva. Na KBC-u se održavaju prigodna predavanja u kojima sudjeluju eksperti iz područja intenzivnog liječenja, mikrobiologije te pacijenti sa svojim iskustvima. Oba obilježavanja Svjetskog dana sepse uvijek su dobro medijski popraćena, što je i cilj ove kampanje, da se proširi svijest o sepsi. Osim u Zagrebu, 2015. i 2016. godine, Svjetski dan sepse uspješno se obilježio i u drugim gradovima: Pula, Čakovec, Knin, Varaždin i Koprivnica uz pomoć i organizaciju sestara intenzivne skrbi tih bolnica. Kampanja „Zaustavimo sepsu“ doprinijela je povećanju svijesti o sepsi putem 3 različita postera o sepsi koja su distribuirana u sve bolnice RH. Posteri vrlo dobro prikazuju septična stanja nedonoščadi, male djece, odraslih te meningokoknu sepsu. Jasno su opisani simptomi i znakovi te objašnjenja kako postupiti kod pojave simptoma te na koji način započeti liječenje. Posteri jednako dobro služe i javnosti i zdravstvenim djelatnicima

Unutar kampanje izdane su i brošure za građane o prvim simptomima i znakovima sepse koji se prigodno dijele na Svjetski dan sepse. Zdravstveni djelatnici intenzivnih liječenja i ostalih akutnih radilišta dobili su džepne kartice koje sadrže najvažnije medicinske upute za liječenje septičnog bolesnika. Unutar kampanje i pod pokroviteljstvom HDMSARIST-a izdan je priručnik, odnosno preporuke o postupanju sa septičnim bolesnikom za medicinske sestre. Preporuke se mogu naći u Sveučilišnoj knjižnici grada Zagreba, a postoji i u online izdanju na sljedećem linku: 

http://www.hdmsarist.hr/wp-content/uploads/2016/08/Sepsa-smjernice-2016.pdf

Od važnijih postignuća potrebno je spomenuti i veliko istraživanje o broju oboljelih i umrlih od sepse u 3 jedinice intenzivnog liječenja na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Zagreb. Iz ovog istraživanja proizašao je originalni članak koji čeka svoju reviziju unutar jednog sestrinskog časopisa. Važno je spomenuti da su rezultati puno bolji i optimističniji nego prije 10 godina u Hrvatskoj, što nam daje nadu u daljnju ustrajnost u borbi protiv sepse jer vidimo da uvijek može bolje. 

Zabilježena su još mnoga postignuća unutar kampanje „Zaustavimo sepsu“ koju možete pratiti i na Facebook stranici https://www.facebook.com/zaustavimo.sepsu/, od kojih su objave radova o sepsi u časopisu Shock i Plavi Fokus, sudjelovanje na domaćim i međunarodnim kongresima s temom o sepsi i promidžbom kampanje, sudjelovanje na radijskim emisijama i još mnogo drugih aktivnosti. 

Uistinu su sestre intenzivne skrbi, ali i drugih radilišta, napravile izniman doprinos povećanju svijesti o sepsi među javnosti i zdravstvenim profesionalcima. Kampanja „Zaustavimo sepsu“ i nadalje će provoditi razne aktivnosti kako bi se broj oboljelih i umrlih pacijenta od sepse smanjio na minimalne brojke. Puno aktivnosti je pred kampanjom, no medicinske sestre će i nadalje raditi sve što je u njihovoj domeni kompetencija kako bi utjecale svojim radom na očuvanje zdravlja, prevenciju bolesti i edukaciju zdravstvenih profesionalaca.


Pogledajte poster "Zaustavimo sepsu"



Članak uredila: Jelena Slijepčević, mag.med.techn.

 
Slika Štefica Petrić
Re: Kampanja "Zaustavimo sepsu"
napisao/la Štefica Petrić - Četvrtak, 20 Travanj 2017, 15:46
 

Čestitam sestrama na uloženom trudu .Sepsa je veliki problem današnjice stoga  je ova akcija veoma važna.Lijep pozdrav ,samo tako nastavite