Mobiteli u bolnici

 
 
Slika Glavni Urednik
Mobiteli u bolnici
napisao/la Glavni Urednik - Petak, 25 Svibanj 2018, 09:35
 


Mobilni telefoni su prijenosni električni uređaji koji nam služe za komunikaciju. S obzirom na njihovu dostupnost i mogućnosti koje nude, danas je život bez mobilnih uređaja većini ljudi nezamisliv. Duga izloženost elektromagnetskom zračenju sa sobom nosi određene posljedice, a da li je zračenje mobitela štetno za zdravlje i u kojoj mjeri, još nije u potpunosti dokazano. 

Upotreba mobitela u bolnicama razlikuje se od zemlje do zemlje. U Francuskoj je zakonski zabranjena upotreba mobitela u bolnici, dok je u drugim zemljama Europe upotreba mobitela dozvoljena uz ograničenje korištenja u intenzivnim jedinicama i operacijskim salama. 

Nekoliko je čimbenika koji određuju rizik smetnji mobitela: 

  • učestalost rada mobitela, 
  • intenzitet signala,
  • zaštita medicinske opreme. 

Mobiteli starije generacije utjecali su više na rad medicinske opreme, dok novije generacije mobitela koje koriste GSM stvaraju manje interferencija i ne utječu značajno na rad medicinskih uređaja. 

Bolesnicima bi prilikom prijema na bolnički odjel trebalo dati upute mogu li i na koji način koristiti mobitel. Neka istraživanja navode važnost mobitela u komunikaciji s članovima obitelji te se čak preporučuje korištenje mobitela za vrijeme boravka na odjelu. Svaki bolesnik bi prilikom korištenja mobitela trebao poštivati potrebu za mirom ostalih bolesnika te mobilni uređaj staviti na nečujno te prilikom razgovora paziti na ton glasa.

Zdravstveno osoblje, također, radi brže dostupnosti i komunikacije koristi mobilne uređaje. Provedena istraživanja govore o velikoj mogućnosti prijenosa infekcija upravo preko mobilnih uređaja. Kako radi potrebe dostupnosti medicinsko osoblje mora koristiti mobilne uređaje preporučljivo je da se isti svakodnevno dezinficiraju. 


Članak uredila: Kornelija Erdelja

 
Slika Ante Vardo
Re: Mobiteli u bolnici
napisao/la Ante Vardo - Petak, 25 Svibanj 2018, 09:43
 

Mislim da ih u pojedinim dijelovima bolnica,  npr.op.dvorane, intenzivne njege i sva mjesta na kojima se pokaže da uporaba mobitela utječe na kvalitetu rada, treba potpuno zabraniti, uz velike novčane kazne. Bez sankcije, bilo koji propis je nažalost uzaludan. Moglo bi se u nekoj od bolnica sprovesti i pilot program, po načelu bolnica u Njemačkoj, ili Norveškoj, mobitel ostaje na ulazu, za posjete, a kod osoblja u garderobi i preuzima se službeni interni telefon, s kojim se ujedno i ulogiravate u radno računalo, naravno - bilježi i vrijeme dolaska  i odlaska na posao. A svima koji ne vjeruju u istraživanja koja dokazuju čitavu "mobitel -mikrofloru", preporučam da nakon radnog dana uzmu mikrobiološki obrisak s touch screen -a i vrlo će  se neugodno iznenaditi, kad osvijeste što sve nose kući na svojem mobitelu.

Slika Slađana Režić
Re: Mobiteli u bolnici
napisao/la Slađana Režić - Petak, 25 Svibanj 2018, 13:45
 
Mobiteli u bolnicama su tema o kojoj se puno piše i svakako bi trebalo napraviti istraživanje kako ih koristiti. Slažem se s vama da bi na nekim mjestima trebalo u potpunosti zabraniti korištenje mobitela. 

Stavljajući ovaj članak, cilj je bio potaknuti na razmišljanje kako i gdje sve koristimo mobitele, te osvijestiti koliko toga prenosimo na tim mobitelima jedni drugima i našim pacijentima. Veseli me što ste pročitali članak i pozivam da razvijemo neku ideju o istraživanju.

Slađana Režić

Slika Ante Vardo
Re: Mobiteli u bolnici
napisao/la Ante Vardo - Utorak, 29 Svibanj 2018, 13:56
 

Ideja o istraživanju učinka mobitela u radnom procesu bolnica, zatim uporaba istih u određenim osjetljivim dijelovima bolnica, i uporaba istih od strane samih pacijenata i njihove pratnje ili posjeta, je vrlo zanimljiva. Ali nameću se mnoga pravno- etička pitanja. Npr. u skladu s EU GDPR Uredbom, kako bez kršenja iste zabraniti nekome korištenje aparata koji sadržava osobne informacije? Zatim, unatoč važećim zakonskim propisima, o zabrani neovlaštenog snimanja unutar Zdravstvenih Ustanova ( a svaki mobitel ima kameru), nameće se pitanje, koje su sankcije za nepridržavanje istih, i tko ih provodi. Primjer, snimanje tzv. selfija u prostorima Hitnog prijema, je vrlo popularno, ali istovremeno i nezakonito. Jesu li zdrav. radnici ti koji su dužni provoditi navedenu zabranu, ako jesu kako? Tko im je dao ovlasti? Da ne spominjemo etička pitanja. Što ako roditelj smatra da je snimanje vlastitog djeteta, dok boravi u bolnici, u svrhu recimo bržeg oporavka, nakon izlaska ili u svrhu smanjenja pojave hospitalizma ? Zatim tu je i epidemiološka odgovornost zdr. radnika prema zajednici u kojoj žive, ako nehotice na zaslonu svog pametnog telefona šire izrazito patogene mikroorganizme....i lista bi mogla ići vrlo daleko. Dakle tema je vrlo zanimljiva, i sigurno zahtijeva širu i multidisciplinsku raspravu.


Slika katica  kukoč
Re: Mobiteli u bolnici
napisao/la katica kukoč - Srijeda, 13 Lipanj 2018, 20:53
 

u potpunosti  se  slažem  s  napisanim  komentarom.Sam  članak  je  zaista  poticajan  za  razmišljanje  o  tome  kako  i  koliko  smo  ovisni  o  mobitelu  na  radno  mjesto  i  što  sve  "pati-ostaje  zakinuto" kod  suvišnog  korištenja  istog  .

Definitivno  da  su  u  današnje  vrijeme  neophodni  no  međutim  sve  ima  određene  granice  .Propisi  i  protokoli  napisani  se  definitivno  ne  sprovode  te  je  za  nepoštivanje  zaista  jedino  riješenje  novčana kazna  .Koliko  je  uopće  ružno  i  neprimjereno  vidjeti  zaposlenike  zdravstveno  osoblje  svih  profila  kako  upotrebljavaju  mobitel  tijekom  rada  oko  bolesnika      mislim  da  je  nepotrebno  naglašavati  Istom  mlađe  generacije  se  pravdaju  kako  im je  tako  odmah  dostupan  gogle  za  neke  nedoumice  i  objašnjenja  tijekom  rada  ....  što ima  i  nema  realnu  opravdanost  .Bolesnika  se  stavlja  trenutno  u  drugi  plan  čim  se  upotrebljava  mobitel...a  znamo  tko  i  što  nam  je  na  prvom mjestu  ......  Stoga  što  hitnije    na  bilo  koji  način  regulirati  upotrebu  privatnih  mobitela  u  bolnicama  ...


Slika marijana Plenča Grubišić
Re: Mobiteli u bolnici
napisao/la marijana Plenča Grubišić - Ponedjeljak, 26 Studeni 2018, 07:40
 

Potpuno se slažem s mišljenjem prethodnih kolega, Trebalo bi organizirati neko predavanje o upotrebi mobitela u zdravstvenim ustanovama,

Slika matusa bakovic
Re: Mobiteli u bolnici
napisao/la matusa bakovic - Utorak, 18 Lipanj 2019, 21:56
 

koliko su potrebni i neiostavni u komunikaciji i brzem dogovoru sa suradnicima toliko su i nepotrebni u odreenim okolnostima..